Ksilitol je sladkorni alkohol, ki je vrsta ogljikovega hidrata in ne vsebuje dejanskega alkohola. Naravno se pojavlja v majhnih količinah v vlaknastem sadju in zelenjavi, drevesih, koruznih storžih in celo v človeškem telesu.
Proizvajalci uporabljajo ksilitol kot nadomestek za sladkor, ker je po sladkosti primerljiv z namiznim sladkorjem, vendar ima manj kalorij.
Ksilitol je pogosta sestavina v številnih izdelkih, od žvečilnih gumijev brez sladkorja do zobne paste. Ljudje ga uporabljajo tudi kot namizno sladilo in pri peki.
Uporaba ksilitola
Ksilitol ima podobno stopnjo sladkosti kot sladkor, vendar z manjšim deležem kalorij. Je priljubljena sestavina v različnih izdelkih, vključno z žvečilnimi gumiji in zobno pasto.
Proizvajalci ksilitol dodajajo v številne živila, med drugim:
- sladkarije brez sladkorja, kot so žvečilni gumiji, bonboni in gumijasti bomboni,
- marmelade in želeje,
- med,
- oreškove namaze, vključno z arašidovim maslom,
- jogurte.
Ksilitol je tudi sestavina nekaterih zobozdravstvenih izdelkov, vključno z:
- zobnimi pastami,
- ustnimi vodicami,
- drugimi fluoridnimi izdelki.
Ksilitolova sladila so na voljo tudi za nakup prek spleta.
Potencialne koristi ksilitola
Ksilitol ima več potencialnih zdravstvenih koristi, med drugim:
Nizek glikemični indeks
Ksilitol ima nizek glikemični indeks (GI). To pomeni, da uživanje ne povzroča skokov v ravni glukoze v krvi ali inzulina v telesu. Zaradi tega je ksilitol dobra alternativa sladkorju za ljudi s sladkorno boleznijo.
Zaradi nizkega GI je ksilitol tudi prijazno sladilo za hujšanje.
Študija iz leta 2015 je pokazala, da ima ksilitol pomembne učinke na zniževanje ravni glukoze v krvi pri podganah, ki so uživale visokomaščobno prehrano.
Zdravje zob
Ksilitol je sestavina številnih izdelkov za ustno higieno, vključno z zobnimi pastami in ustnimi vodicami. To je zato, ker ksilitol ni fermentabilen, kar pomeni, da bakterije v ustih ne morejo pretvoriti ksilitola v škodljivo kislino, ki povzroča karies.
Bakterija Streptococcus mutans je glavni krivec za nastanek zobnih oblog, ki so lepljiva, bela snov, ki se lahko kopiči na zobeh.
Zobne obloge vežejo mlečno kislino na površino zob. Ta kislina razgrajuje sklenino in vodi do zobne gnilobe.
Medtem ko je normalno, da imajo ljudje nekaj zobnih oblog, lahko prekomerna količina povzroči karies in bolezni dlesni.
Sistematični pregled iz leta 2017 kaže, da ksilitol zmanjša količino bakterije S. mutans v ustih, kar zmanjša nastanek zobnih oblog in lahko pomaga preprečiti karies.
Študija iz leta 2014 je preučevala učinke ksilitola na bakterijo Porphyromonas gingivalis, ki je odgovorna za gingivitis ali bolezen dlesni. Če je ne zdravimo, lahko presežek P. gingivalis preide v krvni obtok in povzroči sistemsko vnetje.
V študiji so znanstveniki vzgojili vzorce P. gingivalis v laboratoriju in jih dodali človeškim celičnim kulturam, ki so bile predhodno obdelane s ksilitolom. Ugotovili so, da ksilitol povečuje proizvodnjo beljakovin imunskega sistema in zavira rast bakterij.
Stranski učinki in varnost
Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je ksilitol odobrila kot aditiv za živila. Ksilitol je na splošno varen, vendar lahko, tako kot drugi sladkorni alkoholi, pri nekaterih ljudeh povzroči prebavne težave, kot sta napihnjenost in driska.